Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Jordanië op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.
Uitgebreide reisinformatie over Jordanië vind je terug op de veelal Engelstalige Jordanië sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Jordanië of één van de vakantiebestemmingen in Jordanië kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Excursies en tickets regelen
Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Jordanië bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Jordanië.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Jordanië
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Jordanië via GetYourGuide
entreetickets, activiteiten en tours in Jordanië via Tiqets
Autorijden en rijbewijs
Wil je in Jordanië gaan autorijden? Dan is een geldig Nederlands rijbewijs voldoende. Sommige bronnen melden dat je daarnaast mogelijk ook een IRB (internationaal rijbewijs) nodig hebt, maar daar zetten wij onze vraagtekens bij. Ben je in het bezit van een geldig IRB model 1949, dan schaadt het niet om die mee te nemen.
Ober het algemeen is autorijden in Jordanië prima te doen. Belangrijk om te weten is de alcohollimiet 0,0 promille is. Eén biertje is dus al te veel.
Elektriciteit
In Jordanië worden voornamelijk Britse stopcontacten gebruikt, oftewel de type G stekkers. De netspanning is 230 volt bij 50 Hz. Daardoor kunnen Nederlandse apparaten en opladers prima werken op het Jordaanse elektriciteitsnetwerk. Je hebt echter wel een wereldstekker of reisadapter nodig voor je apparaten, want wij gebruiken Type C en F.
Sommige hotels of moderne accommodaties hebben ook Europese stopcontacten (Type C), maar daar kun je niet op rekenen. Verder moet je tijdens een rit altijd je rijbewijs, paspoort, huurcontract van de auto en verzekeringspapieren van de auto bij je hebben.
Fooien
Het geven van kleine fooien (bakshees) is gebruikelijk in Jordanië. Dat doe je voor iedere dienst die men voor je verleent, hoe klein die ook is. Geef in ieder geval fooi aan de kamermeisjes, kruiers, portiers en lokale gidsen. Rijd je met de taxi, vergeet dan niet om de taxichauffeur een fooi te geven. Fooien geef je bij voorkeur contant, zodat je er zeker van bent dat het geld niet in de verkeerde zakken terechtkomt.
In restaurants in Jordanië is een fooi van 5 tot 10 procent vrij gebruikelijk. Meer hoeft echt niet.
Geld en valuta
De dinar is de munteenheid van Jordanië. Je kunt niet met euro’s betalen in Jordanië. Naast Jordaanse dinars kun je ook Amerikaanse dollars gebruiken om mee te betalen in Jordanië. Dat komt vooral doordat de Jordaanse dinar (JOD) gekoppeld aan is de Amerikaanse dollar (USD). De vaste wisselkoers zorgt voor valuta-stabiliteit, en dat er geen koersrisico is op het moment dat men in Jordanië met Amerikaanse dollars betaald krijgt.
De vaste wisselkoers is sinds 1995 ongeveer:
1 USD = 0,709 JOD
of andersom:
1 JOD ≈ 1,41 USD
Je kunt in Jordanië contant betalen of een andere betaalmethode gebruiken, zoals de pinpas, een creditcard of contactloos met de smartphone of smartwatch.
Jordanië heeft voldoende geldautomaten in de grote steden. Zorg ervoor dat je bankpas geactiveerd is voor gebruik buiten Europa, want anders heb je er niets aan. Je kunt ook vooraf contant geld bestellen via het GWK. Op die manier hoef je niet direct na aankomst in Jordanië op zoek te gaan naar een geldautomaat.
Internet en telefonie
De dekking van het mobiele netwerk in Jordanië is over het algemeen goed, zeker in stedelijke gebieden zoals Amman, Aqaba en Madaba. Ook in en rond toeristische hotspots zoals Petra en Wadi Rum heb je vaak prima dekking. In afgelegen woestijngebieden kan de dekking zwakker zijn of zelfs helemaal wegvallen. Het is daarom handig om de kaarten van navigatie-apps zoals maps.me of Googe Maps vooraf te downloaden voor offline gebruik.
Jordanië valt buiten de EU, dus je betaalt roamingkosten bij bellen, gebeld worden, sms’en en internetten. Die kosten kunnen flink oplopen, zeker voor het mobiel internetten. Check bij je provider of er een voordeelpakket voor buiten de EU beschikbaar is. Soms kun je een tijdelijk pakket activeren. Een andere optie is om een lokale simkaart te kopen of een zogenaamde eSIM. Daarmee kun je voordelig internetten en soms ook bellen.
Veel hotels, cafés en restaurants in Jordanië bieden gratis wifi. Ideaal voor als je zo af en toe gebruik wilt maken van internet en niet continu online hoeft te zijn. Pas op met het gebruik van internetbankieren of andere gevoelige informatie uitwisselen via wifi, omdat dat minder veilig is dan internetten via het mobiele netwerk.
Kraanwater
Het kraanwater in Jordanië kun je niet als drinkwater gebruiken. Het leidingwater is niet 100% veilig. Je kunt daardoor het beste gezuiverd drinkwater drinken, bijvoorbeeld uit flessen met mineraalwater. Gebruik eventueel waterzuiveringstabletten of een fles met ingebouwd filter als je duurzaam wilt reizen.
Let ook op ijsblokjes in drankjes. Wil je toch ijs in je drankje? Vraag dan eventueel of ze van flessenwater zijn gemaakt.
Reisdocumenten
Een geldig paspoort is vereist om naar Jordanië te mogen reizen. Het paspoort moet bij aankomst in Jordanië nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Een ID-kaart voldoet niet als reisdocument.
Als houder van een Nederlands paspoort heb je een visum nodig voor Jordanië. Dat kun je vooraf online regelen via https://eservices.moi.gov.jo/ of je kunt het bij aankomst in Jordanië aanschaffen.
Als je een Jordan Pass koopt, heb je geen visum nodig. De Jordan Pass is het ultieme toeristisch pakket dat speciaal op maat is gemaakt voor bezoekers aan het prachtige Koninkrijk Jordanië. Het geeft pashouders de mogelijkheid om het meeste uit hun reis te halen door topbezienswaardigheden en -attracties te bezoeken en tegelijkertijd tijd, geld en moeite te besparen. Je krijgt met de Jordan Pass gratis prepaid toegang tot meer dan 40 attracties in Jordanië. Daarnaast heb je geen visumkosten als je de Jordan Pass koopt voor aankomst in Jordanië en minimaal twee nachten (3 dagen) in Jordanië verblijft.
Taal
In Jordanië is de officiële taal het Arabisch. Veel Jordaniërs spreken ook Engels en in grote steden en toeristische gebieden zou je met Engels goed uit de voeten moeten komen.
Tijdsverschil
Omdat Jordanië en Nederland in verschillende tijdzones liggen en Jordanië sinds 2022 een permanente zomertijd heeft. Hierdoor gelden de volgende tijdsverschillen:
Tijdens Nederlandse wintertijd: in Jordanië is het 2 uur later dan in Nederland.
Tijdens Nederlandse zomertijd: Jordanië is het 1 uur later dan in Nederland.