Dorpen en steden in Jordanië

In Jordanië vind je meerdere steden en dorpen die de moeite waard zijn. Sommige van deze plaatsen zijn belangrijke overblijfselen uit de historie van dit koninkrijk, andere plaatsen spelen een belangrijke rol in de hedendaagse samenleving van Jordanië.

Hieronder vind je informatie over de meest interessante steden en dorpen van Jordanië.




Azraq

In het midden van de Oostelijke Woestijn van Jordanië, ligt de parel Azraq. In een ver verleden was de de buurt rond de stad een oase met een schitterend blauw meer. Vandaar ook de naam; Azraq betekent blauw in het Arabisch. Door dat meer, was de nederzetting de ideale stopplaats voor karavaans die door de woestijn trokken, waardoor handel ook floreerde. De streek is intussen jammer genoeg wat opgedroogd, maar je kan nog altijd de Azraq moerassen in het oosten bezoeken. De Koninklijke Conservatie van de Natuur laat je daar zien welke inspanningen ze doen om de moerassen te bewaren. Verder is Azraq ook de ideale uitvalsbasis om de Woestijnkastelen in de buurt van de stad te bezoeken. Die werden gebouwd door de Umayyad nomaden, en laten zien hoe zij de harde realiteit van het woestijnleven trotseerden.

Amman

Met ruim 4 miljoen inwoners is Amman veruit de grootste stad van Jordanië. Als je bedenkt dat de stad tijdens de middeleeuwen zo goed als verlaten was, is dat spectaculair. Die groei gebeurde vooral sinds Amman in 1921 de hoofdstad van het land werd. Ondanks die eeuwenlange leegstand gaat de geschiedenis van Rabbath Ammon, letterlijk vertaalt als hoofdstad van de Ammonieten, al terug tot het stenen tijdperk en tijdens het Grieks-Romeinse tijdperk stond de stad bekend als Philadelphia. Deze historische kant vind je voornamelijk terug in het oosten van de stad. De vele culturen die Amman bevolkt hebben komen terug in en rond de milleniaoude Citadel. In het Amphitheater, langs het Nymphaeum of de Tempel van Herakles waan je je zo terug in het Rome van weleer. Wie aan de hitte wilt ontsnappen kan de geschiedenis en cultuur van Jordanië verkennen in een van de vele musea in de stad. Sta ook zeker even stil bij de vele indrukwekkende Moskeëen, zowel oud als nieuw.

Kerak

Kerak kent een tumultueuze geschiedenis van veroveringen. In het zuiden van Jordanië ligt de stad op een strategisch voordelige locatie, iets wat zowel het Moab koninkrijk tijdens de bijbelse tijden als de Romeinen al gesnapt hadden. Tijdens het Byzantijnse Rijk, werd Kerak de zetel van het omringende Bisdom. Daarna werd de stad verlaten, tot de kruisvaarders het strategisch belang weer ontdekten. Ze bouwden hier een indrukwekkend kasteel, waarvan de ruïnes nu een prachtige schildering geven aan de horizon van Kerak. De citadel werd verwoest door Saladin om pas 500 jaar later te worden gerestaureerd. In en rond de ruïnes kan je ook het Archeologische museum bezoeken, evenals het Al Kerak Museum. De eerste gevechten tussen Moslims en Christenen vonden plaats op Mu’tah, zo’n 15 km ten zuiden van de stad. En als je toch Bijbelse figuren wilt bezoeken, kan je ook terecht in de Tombe van Noah, die van de Ark.

Jerash

Wie graag ronddwaalt in het oude Rome, zal zich vast thuis voelen in Jerash. In het noorden van Jordanië trekt deze archeologische site meer toeristen dan eender welke andere plaats in het land, behalve Petra. De stad viel nooit ten prooi aan een vulkanische uitbarsting, maar wordt desalnietemin wel eens het Pompeii van het Middenoosten genoemd. De steden hebben een gelijkaardig formaat en beiden zijn exceptioneel bewaard gebleven en herontdekt doorheen de eeuwen. Jerash groeide uit tot stad onder de Grieken rond 300 v.Chr., toen het nog bekend stond als Decapolis. Het was Hadrianus favoriete stad, maar begon daarna aan belang in te boeten. Tijdens het Byzantijnse rijk was Jerash christelijk, om in 635 door moslims te worden overgenomen. Tijdens de kruistochten werd de stad bijna vernield. Het moderne Jerash deelt zijn muren nog met de oude stad, maar verder bijna niets. Zorgvuldig plannen en conserveren hebben de oude stad gevrijwaard van moderne groei.

Zarka

Oorspronkelijk was Zarka de derde grootste nederzetting van Jordanië, maar tegenwoordig wordt de stad opgeslokt door het steeds verder uitdijende Amman. De naam betekent zoveel als De Blauwe Stad. De streek wordt al bewoond sinds het begin van onze jaartelling, maar de stad zelf werd pas begin vorige eeuw gesticht door immigranten vanuit de Caspische Zee. Die waren op de vlucht na de oorlog tussen het Ottomaansen en Russische rijk. Door de aanleg van een treinstation, kon de stad uitgroeien tot een belangrijke stopplaats, en het bevolkingsaantal groeide exponentieel. Toen de Britten enkele decennia later voet aan wel zetten in Jordanië, werden verschillende militaire basissen aangelegd, en Zarka groeide uit tot de Militaire Stad. Het hoofdkwartier van het Jordanische Arabische leger werd ook in Zarka gevestigd. Daarnaast is het ook het industriële hart van het land, met meer dan 50% van alle Jordaanse fabrieken.

Ajlun

In het midden van de bergen in het noorden van Jordanië, ligt het pittoreske Ajlun. Ajlun district bestaan uit zo’n 27 dorpjes, waarvan Ajlun stad het voornaamste is. De stad staat vooral bekend vanwege het lokale kasteel, Ajlun Castle, dat gebouwd werd op de site van een oud klooster. In 1184 werd het omgebouwd tot een verdedigingsbolwerk door Izz al-Din Usama, een generaal in het leger van Saladin. Verkeer tussen Damascus en Egypte moest langs Ajlun Kasteel. De Mongolen konden het gebouw in 1260 veroveren, maar richten wel veel schade aan. Buiten Aljun Kasteel, vind je hier ook de Grote Moskee van Ajlun, de oudste moskee van heel Jordanië. Het gebouw is zo’n acht eeuwen oud en was voorheen een Byzantijnse, Christelijke kerk. Ook voor een streepje natuur ben je in Ajlun aan het juiste adres, want het ligt vlakbij het grootste beboste gebied van het Middenoosten, de Ajlun Forest Reserve.

Irbid

Archeologische vondsten dateren het ontstaan van Irbid in het noorden van Jordanië terug tot minstens het Bronzen Tijdperk. Doorheen de lange geschiedenis van de stad, stond ze ook wel bekend als Arabella, zeker bij de oude Grieken. Vandaag heeft de stad meer dan 1,7 miljoen inwoners en is daarmee de tweede grootste nederzetting van Jordanië. De stad heeft meerder universiteiten, waarvan Yarmouk University en de Jordan University of Science and Technology de meest vooraanstaande zijn. De lokale economie bestaat dan ook voornamelijk uit diensten die gerelateerd zijn aan het universitaire leven in de stad. Reizigers kunnen hun kennis zelf ook verruimen in een van musea. Er is een museum voor Jordaans Erfgoed, het Museum voor Natuurgeschiedenis en het Irbid Archeologische Museum. Wie zijn honger wilt stillen met authentiek Jordaanse maaltijden, kan daarvoor terecht in een van de vele kleine restaurantjes in de universiteitsbuurt.

Akaba

Door zijn unieke landsgrenzen, heeft Jordanië niet veel kustlijn. De grootste, en eigenlijk enige, kuststad van het land is Akaba. Door zijn ligging, is de stad een belangrijke speler in de handel en het toerisme van het land, en de haven is ook een doorstroompunt voor verschillende buurlanden van Jordanië. Zijn bevoorrechte ligging aan de Rode Zee, tussen Afrika en Azië, maakt dat de stad al meerder millennia meespeelt op internationaal vlak. Bovendien werden in de buurt van de stad kopermijnen gevonden, die de welvaart van Akaba extra vooruitstuwde. Doorheen haar lange geschiedenis, had Akaba ook verschillende namen. De oude naam van de stad was Elath, wat verbasterde tot Aela in het Latijn en Ayla in het Arabisch. Akaba dateert van de late Middeleeuwen. Wat zeker niet vergeten mag worden, is dat de stad de achtergrond vormt voor de Grote Arabische Revolutie, specifiek de Slag van Akaba, die in de iconische film Lawrence of Arabia werd vereeuwigd.