De historische stad Petra

De ooit rijke en bloeiende handelsstad Petra in Jordanië, staat op de Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. De bijzondere locatie en interessante geschiedenis zorgen ervoor dat dit een plek is die je een keer bezocht moet hebben. De in de rotsen van een kloof uitgehouwen gebouwen spreken nog steeds tot de verbeelding. Meer informatie over de stad Petra en de bezienswaardigheden lees je hier.
Geschiedenis

Wij kennen de stad bij de Griekse naam Petra, maar de Nabateeërs kenden hun hoofdstad bij de naam Raqmu. Doordat de stad op een knooppunt lag van verschillende handelsroutes werden de heersers in de stad erg rijk van alle belastinginkomsten. Wanneer je in Petra bent kun je dit nog goed zien aan alle gebouwen en grafmonumenten.

In haar hoogtijdagen, zo rond het begin van de jaartelling, woonden in de stad zo’n 25.000 mensen. In 106 werd de stad ingelijfd in het Romeinse Rijk, het werd zelfs nog een bisdom, maar 551 was een rampjaar voor Petra. Een beleg en inneming door de Byzantijnen en een vernietigende aardbeving betekenden het einde van de eens zo bloeiende stad.

Weetjes

– De stad Petra was locatie voor diverse films waaronder Indiana Jones and the Last Crusade en Transformers: Revenge of the Fallen. Ook de Nederlandse programma’s Wie is de Mol en De Pelgrimscode hebben er opnames gemaakt.
– De Nabateeërs hadden een goede kennis van waterhuishouding en met die kennis schiepen zij een kunstmatige oase. Twee waterleidingen vanuit een bron in de Wadi Musa voorzagen de stad van drinkwater en gewoon water.
– Archeologen denken dat 95% van Petra nog onder de grond ligt. Datgene dat nu te bezoeken is, is dus slechts een klein deel van de oorspronkelijke stad.

Petra

Een bezoek aan Petra

Een bezoek aan Petra gaat via een smal kronkelend pad door een kloof van 8 kilometer lang en soms niet meer dan 2 meter breed. Je wordt beloond met een schitterend uitzicht op de schatkamer van de Farao! Wat is er allemaal te zien in Petra?

– De schatkamer van de Farao
Dit is één van de beroemdste gebouwen in Petra. Hoewel men voorheen dacht dat dit een tempel was, blijkt dit een koninklijk graf te zijn van een koning en zijn familieleden. Inmiddels zijner vier graven ontdekt van de eerste eeuw voor christus en de eerste eeuw na christus. Zijn voorgevel van 40 meter hoog en 25 meter breed is imposant te noemen.

– De Grote tempel
Eén van de weinige gebouwen in Petra dat niet uit de rotsen is gehouwen is nog steeds een groot mysterie voor onderzoekers. Van het gebouw is weinig over, maar moet een mix van verschillende architectonische stijlen zijn geweest.

– Kerk van Petra
Eén van de meest recente ontdekkingen is de Romeinse of Byzantijnse Kerk van Petra. Hier vind je schitterende mozaïeken op de vloer. In de jaren 90 van de vorige eeuw werden er papyrusrollen gevonden in een hoek van de kerk, de Petra rollen, die behoorden aan de deken van de kerk.

De beste periode om Petra te bezoeken is het voor- en het najaar. De temperaturen zijn dan aangenaam en het licht is zacht. Uiteraard ben je dan niet de enige toerist… In de zomer is het erg heet in de woestijn en zo mogelijk nog drukker in Petra. In de winter is het koeler en wat rustiger, maar je loopt dan wel de kans dat het regent. Zorg er voor dat je altijd zo vroeg mogelijk gaat om de drukte voor te zijn en neem naast je ticket altijd je paspoort mee. Zonder paspoort geen toegang tot Petra.

De entree voor Petra is voor een dag ongeveer 63 euro.

Gouden tip: Schaf een Jordan Pass aan van 87 euro. Hiermee heb je toegang tot 40 attracties in Jordanië, waaronder Petra, én je visum zit hier ook gelijk bij in. Dat heb je dus snel terugverdiend.