Bezienswaardigheden en excursies in Jordanië

Als je naar Jordanië op vakantie gaat dan doe je dat vrijwel zeker niet om op één plek te blijven. De kans is groot dat je een rondreis gaat maken waarbij je zoveel mogelijk wilt zien en doen binnen dit boeiende land dat vooral veel historische schatten herbergt. Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste bezienswaardigheden die je volgens ons in Jordanië kunt bezoeken. Handig voor als je je rondreis wilt plannen of als je excursies wilt maken vanuit je vakantieverblijf in Jordanië.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Jordanië bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Jordanië.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Jordanië
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Jordanië via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Jordanië via Tiqets

Wadi Rum

Vlakbij de grens met Saoedi-Arabië bevindt zich de Wadi Rum van Jordanië. Dit culturele natuurgebied wordt veelal bezocht om de spectaculaire rotsformaties, grillig gevormde kliffen, rode zandduinen, vele grotten en rotsbruggen die zich binnen het woestijnlandschap bevinden. Een bezoek aan bezienswaardigheden als de Bron van Lawrence, de dorpen Rum en Diseh, zandduinen van Al-Hassani en de Ghazali Canyon mogen dan ook zeker niet ontbreken tijdens je bezoek. Daarnaast zijn er in dit gebied veel archeologische bevindingen gedaan, zoals rotstekeningen en inscripties die een vroege ontwikkeling van het alfabet bevestigen. De ‘vallei van de maan’, zoals Wadi Rum ook wel wordt genoemd, is tegenwoordig nog altijd een leefgebied van bedoeïenen stammen. Toeristen kunnen met hen het gebied verkennen en er misschien zelfs op de traditionele manier overnachten in hun kamp. Vanuit Aqaba reis je in minder dan twee uur naar de Wadi Rum. In het bezoekerscentrum zijn uiteenlopende activiteiten te boeken, waaronder een jeepsafari, kamelentocht , ballonvaart en/of overnachting.

Meer info over Wadi Rum

Citadel van Amman

Het gebied dat bekend staat als Citadel van Amman, werd voor langere periode gezien als het ‘kloppende hart’ van de stad Amman. Door de eeuwen heen heeft dit gebied zich ontwikkeld als politiek en cultureel centrum met de Arabische naam ‘Jebel al-Qal’a’. Het historische erfgoed uit de Romeinse en Omajjadische periode is redelijk goed bewaard gebleven. Geïnteresseerden kunnen hier erfenissen uit het verleden bewonderen, waaronder de Tempel van Hercules, een dertiende eeuwse uitkijktoren, een Romeins theater en het Al-Qasr paleis. In een voormalige Omajjadische woonverblijf is tegenwoordig het archeologische museum van Amman te bezoeken. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit voorwerpen die afkomstig zijn uit de prehistorie tot aan de vijftiende eeuw. Andere musea binnen de Citadel van Amman zijn het Jordan Folklore Museum en het Jordan Museum of Popular Traditions.

Neboberg

De bekendste en meest geliefde berg van Jordanië is de Neboberg. De ruim achthonderd meter hoge berg Nebo heeft twee bergtoppen, namelijk Al-Mekhayat en Siyagha. De bergtop Siyagha wordt in de geschiedenis vermeld als de berg waar Mozes uitkeek over het ‘beloofde land’. Zowel binnen het joodse, de islamtische als het christelijke geloof is de Neoberg heel bijzonder. Veel religieuze toeristen zullen dan ook zeker een bezoek brengen aan dit deel in Jordanië. De herdenkingskerk van Mozes en klooster zijn eveneens een populaire bezienswaardigheid op deze berg. Het bronzen beeld, waar een slang omheen zit, is gemaakt door Giovanni Fantoni. Het verbeeld een verhaal uit de bijbel over Israël, wat je met gunstige weercondities vanaf hier kunt zien liggen. In het educatieve museum ‘Interpretation Centre’ worden verschillende wetenschappelijke onderzoeken onderbouwd middels voorwerpen die hier gevonden zijn. De mozaïekvloeren in de plaatselijke kerk hebben voor een populariteit rondom de Neboberg gezorgd. Op de route naar de berg Nebo tref je dan ook verschillende werkplaatsen waar mensen druk bezig zijn met allerlei mozaïeken kunstwerken.

Ajlun

De geschiedenis van het gebied Ajlun gaat helemaal terug naar de Byzantijnse periode. Binnen dit gebied kun je bezienswaardigheden ontdekken als het natuurgebied ‘Ajlun Forest Reserve’ en het kasteel Qalaat ar-Rabad, wat sinds de eerste helft van de twintigste eeuw erg mooi opgeknapt wordt. In het kasteel is een archeologisch museum gevestigd en zijn er meerder uitkijkposten te bezoeken. Het natuurgebied is vooral erg populair onder natuurliefhebbers, avonturiers en wandelaars. In het bezoekerscentrum kun je informatie vinden over allerlei wandelroutes, overnachtingsmogelijkheden in de wildernis en andere opties. Voor meer religieuze bezienswaardigheden is het een aanbeveling waard om de plaatsen Anjara en Mar Elias aan te doen.

King Abdullah I Moskee

In het oudste stadsdeel van Amman, Jebel al-Hussein, bevindt zich de koning Abdullah I Moskee. De moskee is onmiskenbaar te herkennen aan de lichtblauwe koepel en de twee meters hoge minaretten. Bedenk je hierbij dat de koepel van ruim vijf-en-dertig meter doorsnede volledig belegd is met mozaïeken steentjes. De King Abdullah I Moskee werd omstreeks 1982 gebouwd. Bezoekers kunnen buiten de gebedsdiensten de moskee bezoeken. Dames krijgen een lang zwart gewaad te leen alvorens ze de King Abdullah I Moskee mogen betreden. Een andere doch modernere moskee van Amman is de Grand Husseini Mosque.

Romeinse theater van Amman

Samen met het Odeion vormt het Romeinse theater één van de oudste bezienswaardigheden van het antieke Philadelphia. Beiden constructies zijn dan ook gelegen aan de voet van de Citadelheuvel in Amman. Het Romeinse theater en het Odeon werden omstreeks de tweede eeuw gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Antoninus Pius. Tegenwoordig worden er tijdens de zomermaanden verschillende concerten en dansvoorstellingen gegeven. In de directe omgeving van het theater en odeion is tevens een Romeins forum te bezoeken, wat diende als ontmoetingsruimte.

Dode Zee

Wie kent het niet uit de boeken van school vroeger? De Dode Zee, op de grens tussen Jordanië, de Westelijke Jordaanoever en Israël, is dan ook wereldberoemd. En ook de Dode Zee is meermaals aanwezig in zowel de Bijbel, de Koran als de Torah. Volgens verhalen was het Johannes de Doper die Jezus hier in Batanië Jezus doopte. Vele pelgrimstochten liepen hier langs en ook handelaren en bezoekers kwamen om meerdere redenen aan deze uitgestrekte watervlakte De Dode Zee, wat de laagst gelegen zee ter wereld is, is een kalme zee met een uitermate hoog gehalte aan mineralen. Hierdoor is er vrijwel geen leven in Dode Zee, maar enkel microscopische organismen. Er worden verschillende helende werkingen toebedeeld aan het water en de klei uit deze zee. Vaak zie je bezoekers zich dan ook insmeren met modder om het vervolgens al dobberend van zich af te laten weken. In het bezoekerscentrum kun je meer informatie verzamelen over het gebied en de Dode Zee zelf.

Dana natuurreservaat

Ten zuiden van de Dode Zee en Amman ligt het ruim bemeten natuurreservaat Dana. Deze oase is dan ook het grootste natuurreservaat van Jordanië. De oppervlakte beslaat meer dan drie-honderd-twintig vierkante kilometer, waarin je kunt genieten van honderden plantensoorten, uiteenlopende vogelsoorten, zoogdieren in een afwisselend landschap. Er zijn naast de groene vlaktes ook woestijngebieden, steppes en ruige rotsformaties te onderscheiden met elk hun eigen biosfeer. In het dorp Dana, wat je via de At-Tariq as-Sultani of Kings Highway bereikt, is een bezoekerscentrum gevestigd in Dana’s Guesthouse. Daar kun je informeren naar allerlei details, tips en activiteiten binnen het Dana natuurreservaat. Het Dana Biosphere Reserve is sinds 1989 betiteld als een beschermd natuurgebied.

Quseir

Ten zuidoosten van Amman ligt de plaats Quseir. Veel toeristen bezoeken deze plaats om een bezoek te brengen aan het historische badhuis, wat eens toebehoorde aan het in zandsteel opgetrokken Quseir Amra kasteel. Sinds 1985 behoort Quseir Amra tot de werelderfgoedlijst van Unesco en is het daarmee beschermt voor de komende generatie. Waar eens invloedrijke Omajjaden kaliefen verbleven, rest tegenwoordig niet veel meer dan ruïnes Het badhuis, de audiëntiezaal met prachtige fresco’s over allerlei thema’s, portretten, dieren en jachttaferelen en het bronhuis, zijn zichtbaar goed in tact gebleven. In het bezoekerscentrum kun je doormiddel van een maquette zien hoe het niet al te grote kasteel ooit was.

Umm Qais

De noordelijk gelegen stad Umm Qais staat bekend om de opgravingen van Gadara. Deze stad was namelijk in de Romeinse tijd behoorlijk invloedrijk. De meeste bouwwerken dateren uit de tweede eeuw. De volkeren die er leefden waren hoofdzakelijk nomaden. Aan het eind van de negentiende eeuw zijn er verschillende opgravingen gedaan in Umm Qais. Hierbij werden structuren blootgelegd van stadsmuren, Romeinse stadspoorten, een Byzantijnse basiliek, een tempel, badhuizen, een theater en graven. In het archeologische museum zijn verschillende voorwerpen tentoongesteld die tijdens de vele opgravingen in Umm Qais gevonden zijn. Ook het uitzicht vanaf deze heuveltop is de moeite van een bezoekje waard.

Petra

Jordanië is onlosmakelijk verbonden met de oude stad Petra. De rode stad Petra werd eeuwen geleden uitgehakt in de rotsformaties die op het kruispunt van belangrijke handelsroutes lag. Het Arabische Nabateeërs volk wist de macht van de Edomieten te veroveren, waardoor hun van oorsprong nomadische bestaan steeds verder afnam. Zij moesten immers hun grondgebied en karavaanroutes gaan beschermen. De stad Petra werd naar alle waarschijnlijkheid al voor de jaartelling opgericht en steeds verder uitgebreid middels tolinkomsten. Het werd uiteindelijk de hoofdstad van de Nabateeërs. Langzaam aan nam de zeeroute de handel over en moesten de inwoners van Petra zich op andere manieren gaan onderhouden. Zo wisten zij onder andere tunnels en waterkanalen aan te leggen om droge landbouwgebieden van water te voorzien. De Romeinen namen de stad Petra uiteindelijk in beslag. Het huidige uiterlijk zoals wij die vandaag kunnen bewonderen dateert grotendeels uit de tijd van de Romeinen. De verborgen stad Petra werd in het jaar 1812 ontdekt door de Zwitserse geoloog Johann Ludwig Burckhardt. Hij werd in dat jaar meegenomen door plaatselijke bedoeïen die hem ruïnes wilden laten zien. Dankzij Burckhardt werd deze plek wereldkundig gemaakt en was de interesse gewekt. Echte opgravingen vonden pas in 1929 plaats.

Het mooiste en tevens bekendste uitzicht op de stad Petra is die wanneer je de Siq kloof uitkomt en je de contouren van de schatkamer ‘Khazneh’ kunt bewonderen. Achter de vele gevels in Petra schuilen meerdere ruimtes. Veel van die ruimtes zijn ook gebruikt als graven. Inmiddels is er een oud stadscentrum bloot gelegd, woonhuizen, Ad-Deir klooster, grafmonumenten, waterreservoirs, tempels, een theater, stadsmuren, de Papyruskerk en een markt. In het Petra Archeologische Museum kun je vervolgens een collectie voorwerpen bewonderen die eveneens dankzij verschillende opgravingen gevonden zijn.

Meer info over Petra

Ma'in Hot Springs

Aan de noordelijke rand van het Mujib Nature Reserve bevindt zich een heerlijke warmwaterbron. De natuurlijke Ma’in Hot Springs staan bekend om de geneeskrachtige werking en hun schoonheid. Het water wat hier langs de rotsen naar beneden stroomt is namelijk voorzien van een hoog gehalte aan mineralen. Daarnaast is de temperatuur van het water ook nog eens meer dan aangenaam. Het water wat afkomstig is uit de hooglanden komt via watervallen naar de vallei waar ze meer dan honderd warme en koude bronnen voorzien van water om vervolgens te eindigen in de Zarqa rivier. Het water wordt op sommige plaatsen dusdanig verwarmd door lava, dat er gemakkelijk temperaturen van net iets meer dan zestig graden kan worden behaald. Direct naast de watervallen is een kuuroord geopend waar je ook de mogelijkheid tot overnachten hebt.

Um ar-Rasas

De ruïnes van Um ar-Rasas werden omstreeks 2004 opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco. De stad Um er-Rasas vind zijn oorsprong in de derde eeuw en werd uitgebreid tot de negende eeuw. Rondom de historische stad was er een stadsmuur gebouwd en moeten er zo’n zestien kerken zijn gebouwd. Een klein deel daarvan is inmiddels opgegraven. Het mooiste voorbeeld is de Stephanoskerk met prachtige mozaïekvloer uit het Byzantijnse tijdperk. En wie weet wat er nog meer gevonden wordt, aangezien ze hier nog lang niet klaar zijn. De ruïnes van Um ar-Rasas bevinden zich ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van de Queen Alia International Airport.

Jordan Archaeological Museum

In het historische centrum van Amman, Amman Citadel, kun je het Jordan Archaeological Museum bezoeken. Het museum opende in 1951 haar deuren als cultureel centrum en museum. Liefhebbers kunnen hier genieten van verschillende objecten die afkomstig zijn uit het stenen tijdperk tot aan de islamitische periode die tot halverwege de zevende eeuw duurt. Veel van deze voorwerpen zijn tijdens archeologische opgravingen gevonden.

Jerash

De noordelijk gelegen stad Jerash stond vroeger beter bekend als Gerasa. De bloeitijd van de stad Jerash lag met name in de tweede en derde eeuw. Tegenwoordig is het vooral een archeologische site waar opmerkelijk veel antieke granieten en marmeren constructies zijn blootgelegd. Veel van de prachtige gebouwen hebben eeuwen lang onder een dik laag zand gelegen en zijn daardoor redelijk goed in tact gebleven. Opgravingen hebben de theorie ondersteund dat hier al sinds de steentijd volkeren leven. De meest indrukwekkende bouwwerken zijn de Poort van Hadrianus, de hippodrome, de straat met colonnades, twee theaters, de kathedraal, het ovale forum, thermen, het twee verdiepingen tellende nymfaeum en het archeologische museum. Samen met de historische plaats Petra is Jerash ook een plek die je beslist niet mag overslaan.

Wadi Mujib

In het Wadi Mujib Nature Reserve gaat de aandacht vooral uit naar de Grand Canyon van Jordanië, Wadi Mujib. De rivier Mujib heeft voor diepe kloven gezorgd en voert het hemelwater af naar de Dode Zee. De vallei Wadi Mujib heeft hierdoor een indrukwekkend en grillig gevormd landschap die bijzonder aantrekkelijk zijn voor het maken van wandelingen en om te klimmen of abseilen. Daarnaast tref je er een leuke verzameling vogelsoorten die er graag even bijtanken.